Inspiratie

Karate en coaching

Karate is in meerdere opzichten metaforisch voor het leven. Enerzijds is het hele leven en reis waarin je jezelf continu ontwikkelt als mens. Anderzijds kom je dagelijks situaties tegen waarin je moet anticiperen, improviseren, ‘aanvallen’ of ‘verdedigen’.

Coaching sluit hier naadloos op aan. Een definitie van coaching die aansluit bij karate is:

‘Coaching is het faciliteren van het leer- en ontwikkelingsproces van de client teneinde te helpen zichzelf te veranderen wat hem of haar belemmert en te versterken wat hem stimuleert, om zijn of haar doelen te bereiken.’

Ontwikkeling als mens

Karate leert je om grote doelen op te knippen in kleinere doelen. Om de zwarte band te halen, moet je eerst met goed gevolg de andere kleuren banden halen. Tijdens die reis langs al die banden train en oefen je continu om technieken te perfectioneren en jezelf nieuwe en moeilijkere technieken eigen te maken. Hiervoor stap je iedere training uit je comfortzone om beter te worden. Discipline, doorzettingsvermogen en zelfreflectie zijn hierin essentieel.

Je beloont jezelf voor al die inspanning door middel van het bandensysteem. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en iedere keer kom je een stapje dichter bij dat ultieme doel: die zwarte band! Daarnaast zie je vriendjes en vriendinnetjes beter worden. Je denkt: dat kan ik ook! Dit stimuleert je om iedere keer weer beter te worden.

De dagelijkse praktijk

Wendbaarheid als mens en als organisatie is essentieel. Evenals vertrouwen, discipline en continu verbeteren. De wereld om ons heen veranderd continu en degene die zich hier het beste op aan weet te passen, zonder zijn of haar identiteit te verliezen, is degene die ‘overleefd’.

De technieken die je leert bij karate (Kihon en Kata), pas je toe tijdens het sparren en de wedstrijden (Kumite). Door ze toe te passen in de praktijk leer je steeds beter te anticiperen en improviseren op de situatie die zich voordoet.

Tussen ieder punt krijg je even de kans om te reflecteren op wat er is gebeurd. Waarom heb ik dit punt gewonnen of verloren? Wat ga ik tijdens de volgende rond of wedstrijd anders of beter doen? En wat is vervolgens weer het resultaat in de praktijk? Enz.

Zowel tijdens karate, als in coaching heb je te maken met een tegenstander. Tijdens de coaching is de tegenstander jijzelf. In de ene situatie ga je de confrontatie aan en zet je de aanval in om te veranderen wat je belemmert. In de andere situatie verdedig je jezelf door te versterken waar je goed in bent en dit ook te (h)erkennen in jezelf.

Grenzeloos Coaching, Training en Advies

Coaching gaat uit van het feit dat je niet ziek hoeft te zijn om beter te worden. Ditzelfde geldt voor karate. Op ieder niveau faciliteren coaching en karate in het leer- en ontwikkelingsproces teneinde doelen te bereiken.

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend  contact met ons op!

Heb je vragen na aanleiding van dit inspiratie bericht?

Stel je vraag